Zeeverkenners

De Zeeverkeners van 12 t/m 15 houden zich vooral bezig met zeilen. Als de zeeverkenners niet zeilen krijgen ze zeillessen, onderhouden ze hun schepen of leren ze andere zeeverkenners hoe dat moet. Een paar keer per jaar gaan de zeeverkenners op kamp.

Bij de Zeeverkenners zit je in een bak. Een bak is de bemanning van een lelievlet. Een bak bestaat uit 4 tot 6 personen. De oudste aan boord, met de meeste zeilervaring, is de bootsman. Deze heeft de leiding aan boord van een vlet. Deze bootsman krijgt daarbij hulp van de kwartiermeester. Als de bootsman er niet is heeft de kwartiermeester de leiding aan boord. De bootsman en de kwartiermeester vormen samen het kader.

We varen met de lelievlet. Dit is een stalen zeilboot met een lengte van 5,60 meter lang en 1,80 meter breed. Deze zeilboten zijn niet erg snel, voor hun lengte erg zwaar (700 kilo), maar daardoor erg veilig. Deze boten kunnen niet zinken, ook niet als ze een botsing krijgen. Verder zijn het leuke schepen om allerlei ontdekkingstochten (bijvoorbeeld in de Biesbosch) mee te maken. Het zijn zwaardboten, dat wil zeggen dat ze geen kiel hebben zoals grotere zeilschepen. Dit zorgt ervoor dat de bodem van een lelievlet bijna vlak is, zodat het geen probleem is om op een zandbank te varen. Naast een zeil beschikt een lelievlet over roeiriemen, zodat als er bijvoorbeeld geen wind is, de vlet toch weg kan. Noem deze dingen nooit peddels! Nog iets anders is dat er aan boord geen touwtjes zijn! Er zijn lijnen, vallen en schoten. Wat dat precies zijn legt je bootsman je wel uit.

Naast de lelievletten vaart de zeeverkennersleiding met een sleepboot. Deze 9 meter lange en 2,5 meter brede sleper is speciaal ingericht om de vletten veilig en snel naar ander vaarwater te slepen. Deze sleepboot heet de Weltevreden, maar wordt in de volksmond ook wel de Motorboot genoemd. De Weltevreden heeft behalve een sterke DAF 575 motor ook een marifoon aan boord, waarmee contact kan worden opgenomen met andere scheepvaart.

Zeeverkenners - P1010229 Zeeverkenners - Wedstrijden (13)